De zelfstandige taart!

Mag ik een taart bakken? Ohnee… je ziet het al voor je: ontplofte keuken, 100 vragen en uiteindelijk sta je zelf een taart te bakken. Dus nee, liever niet. Maar toen was daar een helder moment. Ik zei: Lieverd, ik ga vaker ja zeggen, je mag zo vaak een taart bakken als je wilt, maar we moeten een paar afspraken maken: Jij maakt de taart, je mag me alles vragen, maar je doet het zelf. En de keuken moet er precies zo uitzien als toen je begon, dat betekent dat je al je gebruikte spullen opruimt, schoonmaakt en afwast.

En zo zijn we inmiddels 30 taarten verder. Ze maakt gezonde taarten zonder suiker en zonder ingewikkeld recept. Hoe dan?

De zelfstandige taart met roomkaas en blauwe bes.

Je hebt nodig:

 • een beslagkom
 • een vork om te roeren
 • een multi-hakker
 • een ingevette taartvorm
 • voorverwarmde oven op 200 graden

Ingrediënten (roer door elkaar tot een smeuïg deegje):

 • Eieren 1, 2 of 3
 • Bloem (doe het per lepel in de beslagkom)
 • Half zakje bakpoeder
 • Stuk gesmolten boter
 • Snufje zout

Zoetmakers (kies er een aantal en voeg toe)

 • Gehakt gedroogd fruit (dadels, abrikozen, vijgen, pruimen, rozijnen, cranberries) (hak ze in een hakker met een beetje (plantaardige) melk.)
 • Stukjes  banaan / appel / peer
 • Blauwe bessen
 • Appelstroop
 • Agave siroop / honing

Ingrediënten voor de variatie:

 • Gehakte noten (hazelnoten en amandelen zijn lekker!)
 • Havermout
 • Meel

Nu is het tijd om voor te proeven. Zorg dat je daar onderdeel van bent, dat voorkomt misbaksels. Een lekker deegje betekent een lekker taartje. Het moet smeuïg en zoet zijn. Smaakt het nog een beetje melig, doe er een scheutje agave siroop bij. Is het een beetje droog, voeg een scheutje (plantaardige) melk toe. 

Dan kan het beslag in de ingevette taartvorm de oven in. Mijn dochter zet een kookwekker en kijkt elke 10 minuten even. Ze prikt met een saté-prikker in de taart; zit er nog deeg aan, dan gaat hij er nogmaals 10 minuten in. Een schone saté-prikker betekent: klaar!  

Gedroogd fruit in de hakker.

In het begin waren er een hoop vragen. Mam, kun je het gas aansteken. Waar ligt de hakker? Wil je het mesje erin doen? Wat zal ik er nog in doen? Is hij nu klaar? Ik heb al haar vragen beantwoord, van alles voorgedaan, aan haar overgelaten en steeds uitleg gegeven over het waarom. Dit met als doel dat ze leert om het zelf te doen. En met de taart worden de vragen minder. 

Natuurlijk is het heel leerzaam om precies een recept te volgen en alles netjes af te wegen. Kinderen vanaf eind groep 5 moeten dit kunnen. Maar als je kind nog niet zo goed leest of weinig notie heeft van grammen, dan heeft zo’n taart bakken veel begeleiding nodig en is het meer onderwijs dan een zelfstandige bezigheid. Maar is je kind met rekenen bezig met gewichten leg het rekenboek weg en ga samen een taart bakken!