Opstarten van thuisonderwijs

Begin bij je kind!

Je kind kan je precies vertellen wat ze in de klas aan het doen zijn. Welke letters ze leren of met welke spellingscategorie ze bezig zijn. Sluit daar op aan. Laat je kind uitleggen hoe iets moet. 

Wat ga ik doen?

Voor je kind is het vooral belangrijk dat het lezen en rekenen wakker blijft en dat betekent dus elke dag even oefenen. Thuisonderwijs is heel effectief. Je kind krijgt jouw volledige aandacht en er is dus veel minder tijd nodig dan op school er voor staat. Zelf zijn we meestal een uur met rekenen bezig en een uur met taal. 

Maar je kind heeft niet constant jouw aandacht nodig. Je kunt een stilte uur / half uur inzetten. Hoe ouder je kind hoe beter ze zelfstandig in stilte kunnen werken. Ik zet de keukenwekker en in die tijd praten we niet. Als je iets niet snapt dan sla je het over. Als je kind helemaal vast loopt dan merk je het vanzelf aan gewiebel en gezucht. Maar het leuke is dat ze in deze zelfwerktijd ineens een stuk zelfstandiger zijn en hun problemen zelf kunnen oplossen. In deze stilte tijd heb je ruimte om iets voor te bereiden of om te werken. Het is handig om aan dezelfde tafel ook in stilte te gaan werken. Zo ontstaat er een werksfeer. Het is natuurlijk handig om een werkje te kiezen dat niet te moeilijk is. En zorg voor een aantal werkjes / opdrachten. Is het werkje klaar, maar de stilte tijd niet voorbij, dan weet je kind wat het kan gaan doen.  

Wanneer doen we thuisonderwijs?

Mijn ervaring is dat de ochtend het beste werkt. Maak er een routine van om na het ontbijt te starten. Naast mijn dochter van 9 jaar, heb ik thuis ook nog een dreumes rond lopen. Rekenen doet mijn dochter het liefst alleen en daar begint zij dus mee na het ontbijt. Lezen / taal is voor haar lastig, dus daar wachten wij altijd mee tot de kleinste in bed ligt. Hoe je het dus precies indeelt is ook afhankelijk van je gezinssituatie. Dit is een kwestie van try and error. 

Begin je met taal of met rekenen?

Vraag je kind wat hij of zij mee wilt beginnen. Het belangrijkste is dat je kind plezier krijgt in het onderwijs. Laat je kind dus zoveel mogelijk beslissen wat de volgorde is, maar bepaal wel zelf welke opdrachten er zijn. Onze rekenles bestaat meestal uit een stuk zelfstandig werken en een spelletje. Taal bestaat uit spelling, lezen en schrijven. Bij ons is de start meestal het lastigst. Als we eenmaal begonnen zijn, gaat het vanzelf. We wisselen samen dingen doen en zelfstandig werken af. In het vrijeschool onderwijs noem je dat ademend lesgeven. Concentratie (inademing) en plezier (uitademing) wisselen elkaar af. Zo blijft een kind geconcentreerd. 

Wat kan ik doen als mijn kind niet wil beginnen?

Begin met een spelletje. Spelletjes zijn altijd leuk om te doen en leerzaam. Er zijn veel taal en rekenspelletjes op internet te vinden. Maar gewoon een potje ganzenbord of monopolie kan ook.

Leren op de Ipad?

Op de Ipad zijn er natuurlijk talloze educatieve spellen. Op veel scholen wordt er al veel op de computer gewerkt. Misschien krijgen jouw kinderen nu wel volledig digitaal les. Mijn ervaring is dat het kinderen niet goed doet om te lang achter een scherm te zitten. Het is dus handig om het werken op de Ipad af te wisselen met andere werkjes. Dit voorkomt draken-gedrag na het loskomen van een scherm. 

Wat is levend leren?

Voor mij is dit het ultieme van thuisonderwijs. Ik ben de hele dag met mijn kinderen en het grootste gedeelte van hun “opleiding” vindt plaats in het leven. Mijn dochter schrijft de boodschappenlijstjes, bakt bijna dagelijks een taart, helpt mee de moestuin te verzorgen, doet boodschappen voor me. Ze leert omdat ze leeft in de wereld en niet in een klaslokaal.

Probeer je kinderen dus te betrekken in de dagelijkse dingen. Dat betekent dat je dus ook ruimte moet maken voor hen. Ik heb met mijn dochter de afspraak dat ze altijd een taart mag bakken, mits ze het zelf doet en alles weer netjes achter zich opruimt. Ze mag me alles vragen maar ze doet het zelf. Ik heb moeten leren om vaker ja te zeggen op haar ideeën. En geloof me het werkt. Zij is blij en is aan het leren zonder dat ze het doorheeft. Ik hoef alleen te zorgen dat ze de afspraken nakomt, dat betekent meestal even achter de vodden aanzitten tot alles is opgeruimd. Dit geldt niet alleen voor de keuken, maar ook voor hutten bouwen, verven, de lego bak omgooien, kleien. Al die dingen waarbij je in eerste instantie denkt… nee.