De zelfstandige taart!

Mag ik een taart bakken? Ohnee… je ziet het al voor je: ontplofte keuken, 100 vragen en uiteindelijk sta je zelf een taart te bakken. Dus nee, liever niet. Maar toen was daar een helder moment. Ik zei: Lieverd, ik ga vaker ja zeggen, je mag zo vaak een taart bakken als je wilt, maar we moeten een paar afspraken maken: Jij maakt de taart, je mag me alles vragen, maar je doet het zelf. En de keuken moet er precies zo uitzien als toen je begon, dat betekent dat je al je gebruikte spullen opruimt, schoonmaakt en afwast.

En zo zijn we inmiddels 30 taarten verder. Ze maakt gezonde taarten zonder suiker en zonder ingewikkeld recept. Hoe dan?

De zelfstandige taart met roomkaas en blauwe bes.
Lees meer

Verschillende niveaus aan één keukentafel.

Als je meer kinderen hebt, kom je nu waarschijnlijk handen tekort. Hoe organiseer ik de verschillende niveaus aan één keukentafel. Hoe ga ik om met mijn peuter of baby die zich niet houdt aan stilte-tijd of schema’s? Een paar tips:

Het handigst is om het zelfstandigste kind het eerst aan het werk te helpen. Hoe ouder kinderen worden, hoe zelfstandiger ze zijn en hoe langer ze geconcentreerd kunnen werken. 

Wil je met zijn allen de dag starten, geef jouw jongste(n) eerst een simpel werkje. Een tekenopdracht of een zin naschrijven. Dan heb jij de tijd jouw oudste op te starten. 

Lees meer

Help! De hele dag mijn kinderen op mijn lip,

7 maanden geleden gingen we op reis. Busje ingepakt, kids achterin en rijden maar. Weg van de drukte, weg van alle verplichtingen, met elkaar zijn, thuisonderwijs geven, van huis uit werken. We hebben wat omzwervingen gemaakt: in een camper geleefd, op huizen gepast en nu een plek gevonden. Een huis met ruimte en natuur om ons heen. 

Maar al die tijd zaten we op elkaars lip. En dat is heel fijn, maar niet altijd makkelijk. Ik noem onze reis steeds al een hele lange workshop voor persoonlijke ontwikkeling. De hele dag door worden de lessen op een presenteerblaadje aangeboden. En vluchten kan niet. So face it en groei.

Nu de corona situatie over de wereld trekt en een groot deel van de wereld binnen zit met kinderen, voelt het ineens alsof ik het afgelopen half jaar proef heb gedraaid. Mijn “lockdown” was vrijwillig en bewust, maar je zal het onvrijwillig en zonder aankondiging op je bord krijgen. Ik hoop dat ik op deze manier kan helpen of mijn verhaal misschien troost biedt.

Mijn belangrijkste inzichten:

Lees meer

Opstarten van thuisonderwijs

Begin bij je kind!

Je kind kan je precies vertellen wat ze in de klas aan het doen zijn. Welke letters ze leren of met welke spellingscategorie ze bezig zijn. Sluit daar op aan. Laat je kind uitleggen hoe iets moet. 

Wat ga ik doen?

Voor je kind is het vooral belangrijk dat het lezen en rekenen wakker blijft en dat betekent dus elke dag even oefenen. Thuisonderwijs is heel effectief. Je kind krijgt jouw volledige aandacht en er is dus veel minder tijd nodig dan op school er voor staat. Zelf zijn we meestal een uur met rekenen bezig en een uur met taal. 

Maar je kind heeft niet constant jouw aandacht nodig. Je kunt een stilte uur / half uur inzetten. Hoe ouder je kind hoe beter ze zelfstandig in stilte kunnen werken. Ik zet de keukenwekker en in die tijd praten we niet. Als je iets niet snapt dan sla je het over. Als je kind helemaal vast loopt dan merk je het vanzelf aan gewiebel en gezucht. Maar het leuke is dat ze in deze zelfwerktijd ineens een stuk zelfstandiger zijn en hun problemen zelf kunnen oplossen. In deze stilte tijd heb je ruimte om iets voor te bereiden of om te werken. Het is handig om aan dezelfde tafel ook in stilte te gaan werken. Zo ontstaat er een werksfeer. Het is natuurlijk handig om een werkje te kiezen dat niet te moeilijk is. En zorg voor een aantal werkjes / opdrachten. Is het werkje klaar, maar de stilte tijd niet voorbij, dan weet je kind wat het kan gaan doen.  

Lees meer